Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Љубљану и  разговарао са министром задуженим за развој и европску кохезиону политику Александером Јевшеком о могућностима конкретне  институционалне сарадње кроз заједничке пројекте и повезивање регионалних развојних агенција двеју земаља.

Министар Ђерлек оценио је да су искуства земаља попут Словеније, која има добро развијену и разгранату мрежу регионалних развојних агенција и ефикасно управљање кохезионом политиком, изузетно значајна за Србију, којој предстоји изазован задатак успостављања стратешко – институционалног оквира и обезбеђивање континуитета регионалне политике која ће давати резултате у годинама пред нама.

Словенија је како је навео министар, наша пријатељска земља и уједно један од највећих инвеститора, чије компаније запошљавају више од 25.000 радника у Србији, изразивши уверење да ће се број словеначких компанија у будућности повећавати. Према његовим речима, ово је веома добар пример сарадње, који може да послужи и као пример добре праксе и у оквиру питања регионалног развоја, пре свега, кроз конкретну техничку подршку Словеније, сарадњу на нивоу регионалних агенција, али и Јонско-Јадранску иницијативу.

Он је позвао експерте из Словеније да посете Србију, како би пренели богата искуства и механизме које Словенија већ увелико користи у области развоја својих региона.

Наводећи да су наше две земље, осим добре политичке сарадње, важни привредни савезници, министар Јевшек је нагласио да имамо сличне демографске изазове, балансирање развојних диспаритета, неједнакости и стварање једнаких могућности за већи квалитет живота наших грађана. Руковођење кохезионом политиком, како је Јевшек истакао, није само прилика за Србију за добијање европских фондова, већ и могућност да се изједначе развојне могућности региона, општина и градова унутар земље.

Састанку је присуствовала и министарка за јавну управу Владе Републике Словеније Сања Ајанович Ховни која је оценила да би од изузетне важности било чвршће успостављање сарадње министарстава које се баве областима локалне самоуправе и регионалног развоја унутар две владе.

 

Аутор фотографија: Кабинет министра за равномерни регионални развој - Света Павловић