Министар Един Ђерлек отворио ЕИП Фестивал

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек отворио је данас ЕИП фестивал у Новом Пазару у организацији удружења ”Мењамо Нови Пазар”. Тема овог фестивала је заштита животне средине са акцентом на аерозагађење које је један од већих проблема животне средине у Новом Пазару.

”Животна средина је свакако тема о којој сви треба разговарамо нарочито што се она не тиче само одрживог развоја већ и јавног здравља” – рекао је министар Ђерлек приликом отварања овог фестивала.

Овом приликом министар Един Ђерлек је истакао да Кабинет министра за равномерни регионални развој, на чијем је челу, у оквиру својих пројеката суфинансира набавку катамарана који ће чистити језеро Газиводе и тиме допринети решавању еколошких проблема у Новом Пазару као и одрживом развоју овог града али и региона.

Министар Ђерлек је закључио да на рукама младих леже промене и похвалио рад организације ”Мењамо Нови Пазар” изразивши велико задовољство што је део овог фестивала. Ђерлек је од стране организатора фестивала добио признање за досадашњу борбу за очување животне средине.

Отварање ЕИП фестивала део је посете Делегације Европске Уније у Републици Србији граду Новом Пазау. Током ове посете Министар Ђерлек присуствовао је састанку у Регионално развојној агенцији Санџака – СЕДА, посети компанији ”Броња” као и посети ЦБЦ пројекту ”Заједничке акције за бољу негу” – Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју ”Тахир Таша Делић”.

Током састанка у Регионалној развојној агенцији Санџака – СЕДА министар Ђерлек истакао је значај регионалних развојних агенција као јединог инструмента државе у оквиру равномерног регионалног развоја. Ђерлек је истакао уверење да ће јачањем људских и финансијских капацитета регионалних развојних агенција допринети крајњем циљу равномерног регионалног развоја, а то је смањење диспаритета између региона који је у овом тренутку веома велики.

Посете компанији ”Броња” из Новог Пазара која се бави прерадом дрвета и која је подржана кроз пројекат ”Србија и ЕУ – опрема за привреду” као и  ЦБЦ пројекту ”Заједничке акције за бољу негу” – Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју ”Тахир Таша Делић” биле су прилика да се види колики значај има подршка Европске Уније и ресорних министарстава како домаћим компанијама тако и у изградњи капацитета за збрињавање угрожених грађана.

 

Аутор фотографија: Кабинет министра за равномерни регионални развој - Милош Перић