Biografija

Edin Đerlek - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj

Edin Djerlek

Edin Đerlek, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, rođen je 1987. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Osmu beogradsku gimnaziju. Svoje školovanje nastavlja u Siriji na Institutu za arapski jezik Univerziteta „Abu Nour" u Damasku u trajanju od tri godine, a potom završava Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsek Šerijatsko pravo, gde je proglašen za studenta generacije. Nakon teologije završava i studije prava čime stiče zvanje diplomiranog pravnika na Pravnom fakultetu Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, na kome je sa ocenom deset odbranio diplomski rad na temu „Diplomatija". Dodatno obrazovanje sticao je u eminentnim institucijama poput Vašingtonskog instituta za globalne političke lidere, Škole političkih studija Saveta Evrope i Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE).

 

Obnašao je nekoliko važnih funkcija i zaduženja, kao što su:

 • šef Kabineta muftije akademika Muamer-ef. Zukorlića i sekretar u Islamskoj zajednici u Srbiji;
 • portparol stranke Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka - BDZS (sadašnji naziv Stranka pravde i pomirenja - SPP);
 • generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja;
 • potpredsednik Stranke pravde i pomirenja;
 • direktor Političke akademije SPP-a;
 • odbornik u Skupštini grada Novog Pazara u dva mandata;
 • većnik u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) u dva mandata;
 • član Odbora za rodnu ravnopravnost pri Skupštini grada Novog Pazara;
 • asistent na Fakultetu za islamske studije;
 • asistent na Internacionalnom univerzitetu;
 • profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

U Novembru 2022. godine Edin Đerlek je imenovan je za ministra u Vladi Republike Srbije. Od 2023. godine, pored funkcije ministra, imenovan je za člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije, kao i mnogih stručnih komisija i tela poput Odbora za javne službe, Administrativne komisije i Komisije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda. Predsednik je srpskog dela Mešovite komisije za ekonomsku i tehničku saradnju sa Državom Kuvajt.

Maja meseca 2023. godine izabran je za zamenika predsednika Stranke pravde i pomirenja. Uspešno i predano je posvećen političkom delovanju, ali i humanitarnom radu koji je posebno došao do izražaja za vreme pandemije koronavirusa kada je sa svojim timom pomogao na stotine porodica širom zemlje.

Dobitnik je nagrade LAW Life portala za pravo i privredu za iskazanu humanost i altruizam tokom pandemije COVID-19. Učesnik je mnogobrojnih naučnih skupova, međunarodnih konferencija i samita širom sveta.

Počasni je član Asocijacije pravnika „AEPA" iz Beograda.

Tečno govori arapski, engleski i služi se ruskim jezikom.